OLE SINÄ

Siinä onkin tekemistä meille kaikille: olla juuri se ihminen joka on. Miten olla oma itsensä tai miten kasvaa sellaiseksi? Se ei ole niin kovin helppo toteuttaa. Ja se on myös kovin iso tehtävä yhdelle ihmiselle. Mitä omaksi itsekseen tuleminen vaatii minulta itseltäni, lähellä eläviltä ihmisiltä ja ympäröivältä yhteisöltä tai yhteiskunnalta? Usein omaksi itsekseen tuleminen helpottuu, kun saamme siihen toisten tukea.

Tällä viikolla vietetään Helsinki-Pridea. Koronan mullistaman tilanteen vuoksi viikko on tällä kertaa näin syyskuussa ja monet tapahtumista ovat virtuaalisia, joten niihin on mahdollista osallistua ympäri Suomen. Pride on merkittävä viikko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville ihmisille. Viikko vuodessa, jolloin on mahdollista olla näkyvä osa yhteiskuntaa. Ja viikko, jolloin muilla on mahdollisuus osoittaa tukensa ja tehdä näkyväksi, että moninaisuus on elämän rikkautta.

Tänä vuonna tapahtuman suojelijana toimii Pääministeri Sanna Marin. Hän kirjoittaa suojelijan-blogissaan esikuvien merkityksestä https://pride.fi/pride-on-aivan-yhta-ajankohtainen-kuin-ennenkin-suojelijan-blogi/ . Heistä, jotka ovat olleet edellä kulkijoita ja tehneet muiden tietä helpommaksi edetä. Heitä tarvitaan edelleen. Ja yhtä lailla tarvitaan heitä, jotka tukevat toisia matkan varrella. Marin –Priden suojelijana toimii itse yhtenä heistä. Hänellä on ääni, jota kuunnellaan ja hän käyttää sitä toisten tueksi. Kutsun sinua mukaan seuraamaan suojelijan esimerkkiä antamaan itsellesi ja toisille mahdollisuus tulla siksi, joka on. Elää sitä elämää, joka on juuri meistä jokaiselle omanlainen ja hyvä. Kutsun sinua mukaan seuraamaan myös Luojan osoittamaa tietä: tekemään näkyväksi sitä, että jokainen meistä on ainutlaatuinen ja arvokas ihminen. Uskon, että voimme olla toinen toistemme tukena, jotta jokainen voisi löytää oman, ihanan itsensä.

Niin ja vielä siitä yhteiskunnan tuesta, jolla on merkittävä tehtävä turvata meidän kaikkien elämä myös lainsäädännön tasolla. Tänä vuonna valtioneuvosto liputtaa ensimmäistä kertaa Pride- viikon kunniaksi. Ja tänä vuonna Helsingin kaupunki liputtaa uusilla Pride- lipuilla, jotka tekevät moninaisuutta vahvemmin näkyväksi ja nostavat esille vähemmistöjä vähemmistössä https://www.instagram.com/helsinki/. Tänään tuntuu hyvältä olla helsinkiläinen. Ja osa ev lut seurakuntaa Helsingissä, meillä on nimittäin oma logo ja edellisten vuosien tapaan monenlaista ohjelmaa Prideilla https://www.instagram.com/kirkkohelsingissa/?hl=fi . Toivon myös, että mahdollisimman pian tuntuisi entistä paremmalta olla suomalainen lainsäädännön muuttamisen myötä ihmisarvoiseksi, erityisesti sukupuolivähemmistöön kuuluvien osalta.

Hyvää Pride viikkoa toivottelee Tiina