KIRKKO, JOSTA TULEE ”VARUSTAMO”

Matteuksenkirkolla Itäkeskuksessa, osoitteessa Olavinlinnantie 1, toimii hävikkiruokaravintola Snellu Cafe. Kivenheiton päässä kirkosta sijaitsevat metroasema, Stoan aukio, Puhos-ostari sekä Symppis (mielenterveys- ja päihdeongelmaisia tukeva päivätoimintakeskus).

Snellu Cafen asiakkaat ovat heterogeeninen ryhmä. Valtaosa vakiokävijöistä on vanhuseläkkeellä olevia naisia. Pöydissä ruokailee kuitenkin heidän lisäkseen mm. pitkäaikaistyöttömiä, mielenterveyden takia työelämästä syrjäytyneitä, kotiäitejä vauvoineen, maahanmuuttajia sekä lähialueen työssä käyvää väkeä. Kaikki nauttivat edullisen ateriansa sulassa sovussa, saman pöydän ääressä. Puhetta piisaa, tuttavuuksia ja jopa ystävyyssuhteita solmitaan. Jos yksi vakiokävijöistä jättää tulematta paikalle, joku paikalla olijoista soittaa perään – varmistaa, että kaikki on hyvin.

Täällä Matteuksen kirkolla työskentelee kuitenkin monta muuta kirkon toimijaa. Suomenkielinen seurakunta siirtyi muutama vuosi sitten Vartiokylään, mutta jäljellä jäivät Matteus församling eli ruotsinkielinen seurakunta sekä englannin- ja venäjänkielisen seurakunnat. Kirkolta löytyy myös perheneuvonnan ja diakonian vastaanottopisteet. Kellotapulissa tekee työtään Kyky-portaat hankkeen väki.

Meidän kirkkorakennuksemme on ollut lähes koko vuoden suuren mullistuksen kohteena. Remontti alkoi keväällä ja taitaa jatkua pitkälle ensi vuoteen. Miltä tuntuu työskennellä ison remontin keskellä? Tähän voisi vastata, että kaikkeen tottuu.. Siihen, mikä alkuun ärsytti ja aiheutti stressiä, on kuukausien kuluessa jotenkin tottunut. Toki me kaikki odotamme, että työt valmistuvat ja Matteuksen kirkon uusi elämä pääsee alkamaan.

Uusi elämä? Matteuksen kirkko on maantieteellisesti mahtavassa paikassa – itäisen Helsingin polttopisteessä. Se on siis eriomainen paikka Varustamon kaltaiselle toiminnalle. Varustamo on ollut työnimenä paikoille, joiden työotteessa kohtaavat ammatillinen diakonia ja yhteinen/yleinen diakoniaperusteinen tapa toimia rinnakkain yhteistä päämäärää tavoitellen. Mitä kaikkea hienoa saammekaan aikaiseksi täällä Matteuksessa, kun seurakunnan monet innostuneet ja taitavat työntekijät yhdistävät voimansa kaupunkilaisten auttamiseksi. -Johanna-