Jotain ihan muuta

Kuva lintulavalta. Näkyy puita, kosteikkoa, lunta ja etualalla lintulavan seinämä.

Kuva on viime viikolta eräältä lintulavalta Viikistä.

Monia meistä alkaa pikkuhiljaa uuvuttaa tämä nykyinen arki, tai on uuvuttanut jo pitkään. Niin saa tietysti ollakin. Sen rinnalla olisi tärkeää huolehtia, että mukana matkassa on myös palauttavia hetkiä.

Kouluttajapsykoterapeutti, tietokirjailija ja kolumnisti Maaret Kallio pitää nyt jo toista kevättä poikkeusajan HS-livelähetyksiä, joissa hän käsittelee teemoja, jotka koskettavat meitä näinä merkillisinä aikoina. Livejen ääreen voi löytää jälkikäteenkin esimerkiksi täältä: Blogi – Maaret Kallio .

Yhdessä lähetyksistä hän puhuu JIM-tekniikasta. Se tulee sanoista Jotain Ihan Muuta. On tärkeää, että jokaisessa päivässä on jotain sellaista, ihan muuta, joka irrottaa meidät kuormittavasta arjesta ja vie mielen ihan muualle. Mikä siis on sellaista miellyttävää puuhaa, joka puhuttelee sinua, mikä irrottaa arjesta, mihin uppoat?

Minulle korona-aika toi viime vuonna uuden harrastuksen. Nyt voisin nimittää sitä myös JIM-hetkekseni. Aloitin lintujen bongaamisen. Lähtötasoni oli suurin piirtein sellainen, että lintujahan on olemassa se pikkulintu, joutsen, varis ja pari muuta. Lintukirjojen selaaminen, netistä tiedon etsiminen, kiikareiden kanssa ulkona ajan viettäminen ja kirjan pitäminen siitä, mitä havaintoja olen tehnyt, ovat toimineet hetkinä, jolloin mieleni on askarrellut jonkun ihan muun parissa. En ehkä osaa arvatakaan, kuinka suuri merkitys on ollut sillä, että tällainen harrastus löytyi aivan vahingossa. Nyt vajaan vuoden jälkeen osaan jo vaikka mitä!

Palauttavia JIM-hetkiä toivottelee Maria,
joka tänään aamupalaa syödessään bongasi koti-ikkunansa edessä kasvavasta vanhasta kuusesta tiklin.