Alkuvuoden toimistotontun hiippailuita

Aika tarkkaan vuosi sitten hiippailin vuoden vaihduttua ja vapaapäivien loputtua toimistolle hyvin erilaisissa tunnelmissa kuin tänään. Silloin edessä oli suuri tuntematon, tehtävä 12 henkilön esimiehenä. Olin lupautunut tehtävään varsinaisen esimiehen siirtyessä väliaikaisesti muihin hommiin. Pestin piti kestää noin puoli vuotta. Nyt on kulunut vuosi, eikä lopusta ole tietoa.

Muista vuoden takaisen tunnelman kun istuin uudessa työhuoneessani ja katselin sähköpostini tasaisesti täyttyvän asioista, jotka pitäisi hoitaa alkuvuoden aikana. Siitä, miten ne hoidettaisiin, ei minulla kovin selkeää käsitystä monenkaan asian kohdalla ollut. Edessäni avautui myös monta uutta ohjelmaa ja järjestelmää joiden en ollut tiennyt olevan olemassakaan, mutta nyt yhtäkkiä minulla olikin tunnukset niihin.

Voin sanoa oppineeni kuluvan vuoden aikana enemmän kuin luultavasti minään aikaisempana elämäni vuonna sen jälkeen kun olen oppinut lukemaan. Esimiehen työ ei ole vain päätöksien tekemistä ja talouslukujen tiirailua, se on sen huolehtimista, että työ voi tapahtua. Sen varmistamista, että työlle on fyysisesti ja henkisesti selkeät puitteet. Se on kuuntelemista, kyselemistä, ihmettelyä, taistelua omien puolesta ja ennen kaikkea tasapainoilua kaiken ympärillä tapahtuvan keskellä.

Tämä vuoden alussa tulen kuitenkin toimistolle aivan eri ajatuksin kuin vuosi sitten. Suurin osa snellulaisista tulee vapailta vasta ensi viikolla, joten toimisto on hiljainen, aivan kuin vuosi sittenkin. Nyt kuitenkin huone tuntuu tutulta ja aavistus siitä, mitä tammikuu tuo tullessaan on luultavasti melko paljon realistisempi kuin vuosi sitten. Parasta tässä hiljaiseen toimistoon tulossa on kuitenkin se, että kuluneen vuoden perusteella tiedän voivani luottaa siihen, että alkanutkin vuosi tulee sujumaan. Kun ensi viikolla toimisto herää taas eloon, tekevät ihmiset työnsä sillä samalla timanttisella osaamisella kuin tähänkin asti. Siinä ajatuksessa on esimiehenkin mielen helppo levätä ja voi pysähtyä vaikka pihistämään sihteerin pöydältä pari pipari-suklaapalleroa päivän piristykseksi.

Edellistä rennompaa alkanutta vuotta toivottelee: Sanna

Toimistotonttu kävi varkaissa